Novinky

Nissan Ariya: elektrický crossover bude rychlejší, než sportovní Z

Nissan už slíbil, že nový elektrický crossover na bázi konceptu Ariya půjde do prodeje v roce 2021 a začíná se potvrzovat, že bude jezdit nejen bez přímých emisí, ale také hodně rychle. Informace to není úplně nová, už minulý rok, ještě před představením modelu Ariya, se objevily informace, že by crossover měl mít dynamiku na úrovni Nissanu Z.

To nyní potvrdil v interview pro greencarreports Alfonso Albaisa, vicepresident pro globální design Nissanu, takže bychom to měli začít brát vážně. „Reálná verze Nissanu Ariya je rychlá – rychlejší nebo stejně rychlá jako Z-car,“ pochlubil se Albaisa a vzhledem k tomu, že aktuální 370Z potřebuje ke zrychlení z nuly na 100 km/h 5,3 s, respektive 5,6 s u verze s automatem, lze očekávat podobné hodnoty lehce nad 5 sekund i v případě elektrického SUV.

Nissan zatím tají jeho výkon, ale dříve se hovořilo o cca 300 koních a točivém momentu kolem 700 Nm. Ten bude podle nejnovějších informací dodávat na obě nápravy dvojice elektromotorů systému e-4orce. A nejen to – Albaisa se také zmínil, že ovladatelnost crossoveru bude díky nízkému těžišti „extrémně dobrá“. Pokud skutečně bude elektrické SUV takhle dobré, bude to znamenat jedno – další hřebík do rakve sportovních aut…