Novinky

Spojí se Nissan s Hondou? Analytik to považuje za možné.

Před pár dny se objevily informace, že Nissan připravuje krizový plán pro případné odloučení od Renaultu. To se okamžitě projevilo na poklesu akcií obou firem. V reakci na to sice obě značky tuto variantu vyloučily a potvrdily zájem v alianci pokračovat, ale znáte to – realita může být jiná a že je mezi partnery napětí, není žádným tajemstvím. Navíc k dobré pohodě určitě nepřispívá současná situace Nissanu a nepomůže ani vyšetřování Mitsubishi v Německu. Takže uvidíme, jak to nakonec dopadne.

Pokud to dopadne dobře, tedy tak, jak, jak si přeje řada manažerů Nissanu i příznivci značky, je otázkou, co bude s Nissanem dál. Lze očekávat, že si bude hledat nového partnera, aby mohl lépe konkurovat Toyotě. A analytik Mio Kato z LightStream Research přišel s teorií, která, jakkoli se jeví nereálně, by dávala smysl.

Podle Kata by se Nissan mohl spojit s Hondou! Ta je sice známá svým odporem k aliancím, ale kdo říká, že by muselo dojít k provázání kapitálu? Mohlo by se jednat o důkladné spojenectví v oblasti výzkumu, vývoje, výroby a distribuce. Ani pro jednu ze značek se totiž s ohledem na aktivity Toyoty situace nevyvíjí dobře. Japonské jedničce se daří prodávat více aut v Americe i Evropě, v Japonsku pak s drtivým náskokem. Výjimkou je pouze Čína, kde Honda zatím nad Toyotou těsně vede (1,55 milionu oproti 1,4 milionu) a Nissan je těsně za nimi s 1,17 milionu aut. Navíc Toyota intenzivně spolupracuje s Mazdou, Subaru, Suzuki a PSA, takže drasticky snižuje náklady a zvyšuje tak svojí konkurenceschopnost.

Kato je přesvědčen, že se japonský trh rozdělí na dvě velké skupiny, v němž bude stát spojenectví Nissanu a Hondy proti impériu Toyoty. Spolupráce by samozřejmě přišla této dvojici vhod i v Americe a koneckonců i v Evropě, i když ta je za současného stavu výhodnější pro Nissan ve stávajícím paktu. Celé je to samozřejmě pouze hypotéza, vycházející navíc z předpokladu, že se aliance s Renaultem skutečně rozpadne.

Je ovšem třeba se na to podívat i z pohledu Hondy. Ta už má své zkušenosti s partnerem s nezdravou ekonomickou situací a je otázkou, zda by pro ní nezačal být Nissan zajímavý až ve chvíli, kdy by si vyřešil své problémy.

3 komentáře: „Spojí se Nissan s Hondou? Analytik to považuje za možné.

  • no je to dost kostrbata predstava…

    • Je tam příliš mnoho „kdyby“. Už před desítkami let se tvrdilo, že se automobilový trh rozdělí na nějaké 3-4 giganty a kdo se nespojí, zanikne. Nestalo se, ba dokonce některá spojenectví skončila. Ale to na druhou stranu neznamená, že to nepřijde. Být nezávislý, je dneska stále dražší, spolupráce přináší obrovské úspory…

      • akorat zas ty konkurenci neujedes, kdyz se s ni spojis :))

Komentáře nejsou povoleny.