Novinky

Mazda na stupních vítězů závodu Daytona 24, Acura čtvrtá

Mazda RT24-P má letos hodně slibný začátek sezony šampionátu IMSA SportsCar, v níž se účastní nejvyšší kategorie DPi (Daytona Prototype). Po zajetí neoficiálního traťového rekordu okruhu Daytona při testech se blýskla i při úvodním závodu na stejné trati.

V prvním tréninku byla druhá (a sedmá), ve druhém druhá a třetí a v kvalifikaci získala double, když si vyjela pole position a třetí místo na roštu. Skoro by se tím pádem chtělo říct, že závod skončil mírným zklamáním, ale je to samozřejmě nadsázka – posádka vozu #77 Olivier Pla, Olivier Jarvis, Tristan Nunez dojela do cíle čtyřiadvacetihodinovky na druhém místě s minutovou ztrátou na vítězný cadillac, druhý vůz #55 dokončil šestý. O něco hůř se vedlo Acurám ARX-05 – v prvním tréninku sice první a pátá, ve druhém první (a 36.) a v kvalifikaci druhá (a dvacátá), v cíli jim však patřilo čtvrté a osmé místo.

Japonci mají letos opět zastoupení i ve třídě GTD, ale Acurám NSX GT3 ani Lexusům RC F GT3 se moc nedařilo. NSX #57 sice startovalo z třetího místa a Lexus ze sedmého, ale v cíli u toho bylo až osmé a jedenácté místo pro Acuru a 9. a 12. pozice pro Lexus.

V paralelním šampionátu Michelin Pilot Challenge jezdí ještě Hondy Civic Type R TCR, ale na Daytoně to také nebyl žádný zázrak – v první desítce skončily jen dva, na 8. a 10. místě.