Novinky

Nissan Leaf ujel 370 km po běžných silnicích bez zásahu řidiče

Různé poloautonomní systémy řízení už začínají být poměrně běžnou záležitostí, jejich fungování je však omezeno na dálnice a rychlostní silnice s perfektním vodorovným dopravním značením – a také jasně danými minimálními poloměry zatáček. Nejnovější projekt britských vědců ve spolupráci s Nissanem však ukázal, že už je k dispozici technika, která zvládne mnohem víc.

Projekt HumanDrive, jenž stál v přepočtu téměř 400 milionů (!) korun, a na který se složila řada soukromých investorů i státní sféra, má za sebou úspěšný test na běžných britských silnicích, které zahrnují i úseky okresních silnic bez vodorovného i svislého dopravního značení, křižovatky nebo proslavené tamní komplikované kruhové objezdy.

Nissan Leaf, vybavený kamerami, senzory a monitorovacím softwarem v těchto podmínkách všední reality běžných silnic ujel bez problémů vzdálenost 370 km. Podle zástupců projektu jde o obrovský úspěch, jenž přiblížil dobu, kdy bude možné svěřit řízení elektronice s umělou inteligencí.

5 komentářů: „Nissan Leaf ujel 370 km po běžných silnicích bez zásahu řidiče

  • vporadku, pokud levicaci celyho sveta nebudou brojit proti lidem za volantem. At takovy auta klidne jsou. Ale taky at je jasny, kdo pak za skodu ruci.

    • Přesně tak. I já bych ocenil autonomní auto, prč se trápit 16-17 hodin za volantem při cestě do Dalmácie, když to můžeš svěřit autu. Na druhou stranu až budu chtít, chci mít možnost vše vypnout a řídit sám.

  • Jenze se taky muze lehko stat, ze se neprobudis v Dalmacii, ale oslepi te svetlo na konci tunelu za zvuku andelskych choru. Tehle slozite technice a deravymu SW s chybama, kteri vytvorili chybujici lide, muze sverit zivot leda blazen.

    • 😀 To bys nemohl dneska sednout s pocitem jistoty ani do vláčku na letišti. Za daného stavu techniky určitě však ne náhodou je to v experimentálním provozu, ale výhledově. 😉

  • Prave tam s pocitem jistoty nesedam. ? Clovek je tvor chybujici a soucasna technologie nespolehliva. Mozna to jednou bude mozne, ale v dohledne dobe tomu neverim. Kdyby ty miliardy ted investovali do neco uzitecnejsiho, udelali by lip.?

Komentáře nejsou povoleny.