Novinky

Akcie Nissanu spadly nejníže za deset let. Větší hodnotu má i Subaru.

Problémy Nissanu pokračují, jsou dokonce ještě větší, než očekávalo vedení automobilky, informovala agentura Bloomberg. Od začátku roku spadly akcie firmy o 19 % na své desetileté minimum. Pokračují tak v pádu, který začal v roce 2018 (22 %) a pokračoval 28% poklesem vloni.

Co se hodnoty značky týče, ta spadla v rámci japonských značek až na páté místo za Subaru, Suzuki, Hondu a Toyotu. Nissan také snížil odhad svého čistého zisku pro letošní rok ze 150 miliard jenů na 85 miliard jenů. A podle bývalého šéfa Carlose Ghosna, jenž se na současné situaci významně podepsal, tvrdí, že by mohlo být ještě hůř.

Nissan zkouší ušetřit, kde se dá, ale to jsou jen drobné, razantnější změny se teprve chystají. Automobilka bude v USA, kde pro něj pracuje zhruba 22 tisíc lidí, nabízet zaměstnancům starším 52 let, kteří se rozhodnou ukončit pracovní poměr, výhodné odchodné. Na mezinárodní úrovni chce značka propustit do roku 2023 nejméně 4300 kancelářských pracovníků a zavřít dvě továrny. Tím by chtěl ušetřit nejméně 480 miliard jenů. Doufejme, že to bude stačit…