Blog

V Americe se prodalo více elektromobilů než aut s manuálem. Evropa trend napodobuje

Musím se přiznat, že ještě před 10-15 lety bych rozhodně netipoval, že se dočkám konce jedné éry automobilů – a to éry, která se mi hodně líbila. Píšu samozřejmě o té, kdy se všechno točilo kolem (více či méně 😉 ) výkonných benzinových motorů a manuálních převodovek. Tak nějak jsem předpokládal, že si na důchod bez obtíží koupím nějaký ten kabriolet s fofrklackem a společně to nějak doklepeme. Jenže jak spalováky, tak manuály očividně skončí tak brzy, že se s nimi vyrobená auta mého odchodu do důchodu v naprosté většině nedožijí.

V Americe ještě benziňáky chvíli vydrží, ale zase zmizí ty manuály. Loňská statistika prodejů osobáků v USA prozradila, že přímo řazenou převodovku mělo jen 1,1 %(!!!) z nich a to je i v počtu 17 milionů aut naprosto směšné číslo. A je to o to smutnější, že vloni činil tržní podíl bateriových elektromobilů v US 1,6 %. Takže elektroauta už mají v Americe větší podíl, než spalováky s manuálem… S přímo řazenými převodovkami to přitom jde s kopce poměrně rychle – v roce 2007 měly ještě podíl 29 %, v roce 2012 už 19 % a o dalších pět let později už pouze 3 %! Jsem si jistý, že u automobilek, které manuál ještě nabízí, je otázkou nanejvýš pár let, kdy zkonstatují, že nemá smysl tyhle skříně už vyvíjet a vyrábět.

Jaká je situace v Evropě v oblasti spalovacích motorů asi nemá smysl rozebírat, bez elektrifikace budou do pěti let prakticky nepoužitelné, ba co víc, některým už nevoní ani hybridy a už se spřádají plány na úplnou likvidaci pohonných jednotek s vnitřním spalováním! Ještě že nás zatím může těšit velká popularita manuálů. Ale už se to také obrací.

V roce 1997 činil podíl automatů pouhých 15 %, o deset let později už to ale bylo téměř 20 % a pokud můžeme věřit aktuálním číslům (hledá se to fakt blbě), dnes už se měl blížit 25 %. Značný podíl na tom ale má Velká Británie, kde popularita automatů za 10 let vzrostla z cca 24 % na 40%(!!!). A jestli stále váháte, zda příště koupit manuál nebo automat, automobilky vám to dost možná výrazně usnadní – s příchodem hybridních modelů totiž přímo řazených skříní rapidně ubude. Ne, že by nešlo spojit hybrid s manuálem (vzpomeňte na kupéčka Honda Insight a CR-Z), ale umožňuje to (bez zbytečných komplikací) pouze mild-hybridní technika, která také nebude mít moc velkou perspektivu do budoucna.

Radost z jízdy se nám tedy bude postupem času vytrácet. Ne, že bych byl kategoricky proti automatům, naopak – v některých (většině 😉 ) aut dávají vzhledem k hustotě provozu, rychlostním omezením a fízlovacím systémům na silnicích stále větší smysl, ale i tak zůstává kategorie (ubývajících) sportovních a sportovně laděných aut, u nichž by bylo pěkné, kdyby se fofrklacek ještě nějakou dobu udržel…

4 komentáře: „V Americe se prodalo více elektromobilů než aut s manuálem. Evropa trend napodobuje

  • nezbyva nez doufat, ze do nasi smrti bude aspon benzin bezne dostupny…

    • bitkar: nevim, jestli napsat, ze jsi asi o dost starsi, nez si pamatuju nebo jestli te mam uklidnit, ze v prevychnovnem tabore gretajugend se nemusis bat, ze bys zil dlouho 🙂

      • 😀 dik, uz jsem klidnejsi 😀

Komentáře nejsou povoleny.