Novinky

Toyota 2000GT: ikonický sporťák vydražen za téměř 22 milionů

Letos v únoru se objevila informace, že 1. května půjde do dražby jeden z nejvzácnějších japonských sporťáků – Toyota 2000GT. Původní článek najdete níže, zaslouží si ale doplnit o informaci, že k aukci nakonec kvůli covidu nedošlo a proběhla až nyní – konkrétně 25. října. Auto se sériovým číslem 1090 se podle odhadů mělo prodat nejvýše za 850 tisíc dolarů, ukázalo se však, že se jednalo o velmi pesimistický odhad. Nebo optimistický, jak se to vezme. 😀 Nový kupec za auto totiž nakonec zaplatil 912 tisíc dolarů, což je při aktuálním kurzu 21,5 milionu korun!

Toyota 2000GT je bezkonkurenčně nejdražší japonský veterán. Nejen že je to krásné auto, inspirované Jaguarem E-Type, svůj vliv hraje i fakt, že i vedle Porsche 911 nebo zmíněného Jagu bylo kupé dost drahé. Nemluvě o malém množství vyrobených exemplářů – Japonci jich postavili jen 351 a tenhle kousek z roku 1967 je jeden z pouhých 62 kusů s levostranným řízením, které byly oficiálně dovezeny do USA. Atraktivitu kupé navíc zvyšuje fakt, že prvním majitelem byl závodník Otto Linton, jenž Toyoty v Americe svého času také prodával. Je vůbec zázrak, že je někdo ochotný se ho zbavit, ale ať už jsou motivy jakékoli, nového majitele bude tento sporťák hledat 1. května na aukci RM Sothebys Elkhart Collection.

Kupé je ve vynikajícím stavu díky renovaci u firmy Maine Line Exotics (provedena v roce 2006), má původní lak Solar Red, obložení palubní desky palisandrovým dřevem (dodával výrobce klavírů Yamaha), mahagonový volant a hlavici řadicí páky a černá, kůží čalouněná sedadla. Řadový dvoulitrový šestiválec s rozvodem DOHC a hlavou Yamaha má výkon 152 koní a je zkombinován s pětistupňovým manuálem a diferenciálem se zvýšenou svorností. Jako první japonské auto mělo 2000GT také kotoučové brzdy a coilover odpružení na všech kolech.

Předpokládá se, že se cena v aukci bude pohybovat mezi 700-850 tisíci dolary, ale může to být i víc… Takže zase nic pro nás, ale prohlédněte si alespoň tuhle skvělou fotogalerii. 😉

Jeden myslel na “Toyota 2000GT: ikonický sporťák vydražen za téměř 22 milionů

  • to je hodne masakralni… mt za sebou vyhru v euromilionech, tak se pro to vydam.

Komentáře nejsou povoleny.