Novinky

Datsun 240Z: výjimečně zachovalý kousek prodán za rekordní částku 7,2 milionu

Sportovní kupé Datsun 240Z patří k nejikoničtějším japonským sportovním autům a jako takový by ho asi chtěl mít v garáži každý z nás. Ale poštěstí se to dnes už jen málokomu. Zástupců první generace zetek je dnes už málo a zachovalých v původním stavu ještě méně. Proto vypadá tenhle exemplář v barvě Racing Green jako zjevení.

Kupé z roku 1971 má najeto pouze necelých 22 tisíc mil (35 tisíc kilometrů) a neptejte se mě, jak je možné, že za téměř půlstoletí natočil jen tak málo – vždyť to byl vůz, kupovaný pro radost. Není tedy divu, že se dochoval v původním stavu, neprošel žádnou renovací a přitom vypadá téměř nedotčeně. Hnědá kůže sice už je popraskaná, ale ani ta nevypadá na 50 let. Některé části interiéru mají dokonce ještě plastové ochranné obaly, které byly použity při montáži v továrně. Jediné, co není na autě původní, jsou kryty kol, které jsou o něco málo mladší.

Datsun 240Z má pod kapotou řadový šestiválec 2,4 l o výkonu 152 koní při 5600/min a točivým momentem 198 Nm při 4400/min, čtyřstupňový manuál a kotoučové brzdy na předních kolech. Zelený Datsun 240Z se dostal do dražby na bringatrailer a nový majitel jej získal za 310 tisíc dolarů, což je zřejmě absolutní rekord pro tento model.

2 komentáře: „Datsun 240Z: výjimečně zachovalý kousek prodán za rekordní částku 7,2 milionu

  • Paráda, díky za článek.

  • ty origo obaly… neuveritelne. To vlastnil nejaky autista ne? (jakoze v jistym slova smyslu urcite) :))

Komentáře nejsou povoleny.