Novinky

Mazda MX-5 Miata M Coupe: jediná svého druhu

Věděli jste, že Mazda v roce 1996 vytvořila kupé verzi roadsteru MX-5 (první generace)? Já se přiznám, že mi tato informace dosud unikala, tak jsem rád, že se o ní teď mohu podělit s těmi, kdo na tom byli stejně. 😉

Designér Tom Matano navrhl kupé verzi roadsteru MX-5 prý už v roce 1992, ale v Hirošimě tento nápad nepadl na úrodnou půdu, což je škoda – a to říkám jako ortodoxní fanda otevřených aut 😉 – své zákazníky by si totiž určitě našlo. Místo toho však plány prototypu skončily někde v šuplíku. Ale na sklonku roku 1995 potřebovala Mazda něčím zaujmout na autosalonu v New Yorku 1996 a někdo si na kupéčko vzpomněl.

Matano a tým za tři měsíce vytvořili funkční prototyp, jenž dostal zlatý lak karoserie se stříbrným lipem a spoilerem zadního nárazníku, ale především laminátovou střechou se dvěma decentními bublinami, vkusně zakomponovanou do modifikovaného víka kufru. Velké mrkačky byly nahrazeny dvojicí menších světlometů, podvozek byl snížen a auto dostalo speciální 16″ kola. Celý komplet doplňují tmavá loga výrobce.

Pod kapotou se nachází osmnáctistovka s výkonem 135 koní, zkombinovaná se šestistupňovým manuálem a diferenciálem se zvýšenou svorností. Součástí systému je koncový díl výfuku Remus. V kabině nalezneme hliníkové pedály Momo, hlavici řadicí páky a čtyřramenný volant s dřevěným věncem. Střecha nemá samozřejmě vliv na tuhost auta, jde pouze o dobře zakomponovaný hardtop, reálná verze by samozřejmě měla pevnější konstrukci.

Teď Mazda tento unikát vytáhla ze skladu a půjčila pár americkým novinářům, tak se pokochejte pěkným videem. 🙂