Novinky

Mazda3: špičkový výsledek v crashtestech NHTSA

Vzpomínáte ještě na doby, kdy byly dost dramatické rozdíly v crashtestech stejných aut, testovaných podle evropských a amerických norem? Bylo jasně vidět, která automobilka konstruovala své produkty s důrazem na dobrý výsledek v USA a která v EU. Ale od té doby se hodně změnilo a i přes určitá specifika jednotlivých zkoušek dosahují moderní vozy dnes už špičkových výsledků všude.

Příkladem je současná Mazda3. Pyšní se (povinnými) pěti hvězdami v Euro NCAP, ale navrch má mimo jiné 98% úspěšnost ochrany dospělých. Své kvality potvrdila i v americkém IIHS, kde vloni dostala Top Safety Pick (je mi trošku záhadou, že teď má za tentýž výsledek Top Safety Pick+) a nejnověji ukázala svou pasivní bezpečnost v testech americké NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration). 

V testech se to u Mazdy 3 pětihvězdičkuje na všech frontách, včetně ochrany při převrácení přes střechu. Trojka byla vloni s 50 741 kusy druhým nejprodávanějším vozem značky v USA, hned za CX-5, kterých ale skončilo v tamních garážích třikrát tolik. Trojce se v Americe prodejně moc nedaří a to i přes příznivé reference tisku.