Novinky

Korona virus už ohrožuje i japonskou produkci Hondy, Nissanu a Mazdy

Honda bohužel patří k těm automobilkám, které zasáhla čínská virová epidemie nejrychleji a nejsilněji, má tři továrny přímo ve Wuhanu a neotevřou se dříve, než 11. března, přičemž toto datum ani zdaleka není jisté. Současná situace ohledně toho, co všechno je v Číně vlastně mimo provoz, je trošku neprůhledná, ale doteď to vypadalo, že minimálně co se autoprůmyslu týče, je to spíš lokální problém. Ale to už teď neplatí.

Nikkei Asian Review informoval, že Honda omezí „na několik dní v březnu“ výrobu ve dvou továrnách v prefektuře Saitama, výpadek produkce bude mít zejména malý crossover Vezel (HR-V) a minivan Odyssey. Důvodem však není šíření infekce v Japonsku, ale nedostatek některých náhradních dílů, které se vyrábí v postižených oblastech Číny. Hondě chybí konkrétně komponenty brzdových systémů a dveří.

Honda v tom není sama, Nissan zastaví ze stejného důvodu březnovou víkendovou výrobu v továrně v prefektuře Fukuoka a na dva dny se v tomto měsíci zastaví také provoz pobočky v prefektuře Kanagawa. Ve fabrice Fukuoka už mimochodem došlo ke čtyřdennímu útlumu výroby v únoru.

Výrobu omezuje v Japonsku také Mazda, která odebírá mnoho komponentů od firem, sídlících v postižené provincii Hubei. V tomto případě ale nejsou momentálně od výrobce k dispozici podrobnější informace o rozsahu útlumu produkce.