Novinky

Honda opravdu nemá ráda elektromobily? Jediný vyráběný model končí!

Honda sice s elektromobily dlouhá léta experimentuje, ale i přesto (nebo možná právě proto) nepatří k jejich příznivcům, což ostatně potvrdil poměrně nedávno i sám šéf Hondy Takahiro Hachigo. Podle této japonské značky je jedinou použitelnou automobilovou technikou ve střednědobém horizontu hybrid a elektroauta nepovažuje v současnosti za perspektivní. I přesto je však vyvíjí (co jí také jiného zbývá) a v Evropě se během letošního roku začne prodávat stylová městská elektrická zadokolka Honda e. Jenže i přes svůj negativní postoj k nim jedno BEV v nabídce má – Hondu Clarity.

Sedan Clarity bylo od počátku koncipován jako eko-model – pod charakteristicky ošklivou karoserií se ukrývají hned tři systémy pohonu – kromě exotického vodíkového systému s palivovými články jej lze mít (jako jedinou současnou hondu) s plug-in hybridem a také jako bateriový elektromobil. Jenže právě Honda Clarity Electric to má spočítané – její výroba už koncem loňského roku skončila a teď už nelze žádné auto pořídit.

Ale nemyslete si, že za koncem prodeje bude nějaká korporátní averze vůči baterkám, důvody budou asi mnohem prozaičtější. 🙂 Elektrické Clarity však zřejmě od počátku nebylo myšleno příliš vážně – dalo se pouze pronajmout na operativní leasing a to výhradně v Kalifornii a Oregonu (Clarity Hydrogen se mimochodem pronajímá jen v Kalifornii) a v dnešní době, kdy midsize elektrické sedany mají jízdní dojezd i přes 600 km, Honda nabízela kvůli titěrnému 25,5 kWh akumulátoru alternativu s akčním rádiem směšných 143 km. Ani se moc nedivím, že výroba skončila, zákazníci se o takové auto nejspíš u prodejců neprali.

Honda vloni prodala v USA 11 654 vozů Clarity, ale nechce se s námi podělit o informaci, jaký je poměr mezi jednotlivými verzemi pohonu. Je však naprosto jisté, že prodeje táhne plug-in a BEV a vodík jsou vyloženě do počtu. Nicméně mluvčí Hondy potvrdil, že se vyvíjí další BEV pro Ameriku, které přijdou v příštích letech. Tak snad budou mít slušný dojezd a nebudou tak ošklivé. 😉

5 komentářů: „Honda opravdu nemá ráda elektromobily? Jediný vyráběný model končí!

  • A ja se uz lekl, ze zarizli Hondu e 🙂

  • Me se to clarity z par uhlu docela i libi, zepredu 🙂 Treba na zivo to bude jeste hezci.

    • bitkar: nazivo je to jeste hnusnejsi, v JP jsem to videl mockrat (vc. oficialniho predstaveni na TASu).

Komentáře nejsou povoleny.