Novinky

Toyota Supra GT4 má homologaci. První série už je vyprodána

Toyota nám představila závodní speciál Supra pro šampionáty třídy FIA GT4 v několika etapách a vloni v říjnu už jsme mohli vidět auto ve finální podobě. Nyní přišla zpráva o tom, že vůz z díly německé divize TMG (vcelku podle očekávání) získal po finálním intenzivním testování společností Stéphane Ratel Organisation (SRO) homologaci a může tedy vyrazit na závodní tratě.

Toyota nejprve nabídla vůz evropským zájemcům, je ale otázkou, kdy se vzhledem ke koronavirovým omezením vůbec objeví na startovním roštu. Automobilka se pochlubila, že zájem o Supru GT4 byl tak velký, že první série byla okamžitě vyprodaná a už je v plánu další várka. Supru neprovází úplně šťastný marketing, stejně jako v případě humorné historky o kolapsu objednávek v Británii se sluší doplnit, že v případě GT4 se zájemci poprali o celých pět aut. 😉

Dvě tak určitě (někdy) uvidíme v ADAC GT4 (Ring Racing), jednu v European GT4 Series a French GT4 Series (CMR) a zatím poslední v British GT Series (Speedworks Motorsport). Týmy by měly dostat náčiní již brzy, další várka bude dokončena v létě, takže jejich počet na evropských okruzích možná vzroste. Díky dokončené homologaci už také máme bližší informace o použité technice.

Motor je vyladěn na 430 koní a 650 Nm, samozřejmě s možností určitých korekcí v závislosti na požadavky Bop (Balance of Performance). Šestiválec je zkombinován se sedmistupňovým automatem a závodním samosvorem a musí se vypořádat s váhou 1350 kg. Pod karbonovou karoserií se ukrývá ECU Magneti Marelli, kardan GKN, výfuk Akrapovič, brzdy Brembo, stavitelné tlumiče KW a skořepina OMP s šestibodovými pásy. Supra GT4 stojí na 18″ kolech OZ Racing, obutých do pneumatik Pirelli. Jak již bylo řečeno posledně, auto přijde na 175 tisíc euro.

Jo – určitě se podívejte na tohle video, je moc pěkně natočené. 🙂