Novinky

Honda S2000 Type-RR: 1000 koní z přeplňovaného dvoulitru!

Roadster Honda S2000 v době svého vzniku šokoval výkonem dvoulitrového VTECu F20 – atmosférický čtyřválec byl s 240 koňmi nejen nejvýkonnější nepřeplňovaný dvoulitr na světě, ale také motor s nejvyšším litrovým výkonem vůbec, zahanbil dokonce i Ferrari. V kombinaci s omezovačem otáček v 9000/min šlo skutečně o motorářský klenot.

S2K se díky tomu stávalo i poměrně často cílem různých úprav, ať už tuningových nebo racingových. A tohle auto patří zcela jistě k těm nejextrémnějším, jaké vůbec vznikly. A co je na něm vůbec nejlepší – může být vaše, protože jde zanedlouho do dražby BH Auction. O co se tedy vlastně jedná? Honda S2000 Type-RR je závodní speciál kategorie Time Attack, postavený ze sériového exempláře S2K AP1 modelového roku 2000 firmou Top Fuel Racing, jenž ve své době získal několik traťových rekordů své třídy na japonských závodních okruzích, z nichž některé (Suzuka, Okayama, Autopolis) stále nebyly překonány.

Základem je sice klasický dvoulitr F20C DOHC VTEC, jeho objem byl však zvýšen na 2,3 l (v USA se S2K běžně prodávalo s 240koňovým motorem F22, tedy s kubaturou 2,2 l) a čtyřválec byl osazen turbodmychadlem GCG Garrett GTX3582R, jež umožnilo získat z motoru výkon „téměř 1000 koní“. Sílu přenáší na zadní kola přes karbonovou spojku šestistupňová sekvence Holinger RD6S.

Zpomalení mají na starosti brzdy Endless, stejná firma dodala i tlumiče, které jsou zkombinovány s pružinami Eibach. Auto ale samozřejmě zaujme na první pohled extrémním widebodykitem, jehož cílem je získat maximální možný přítlak. Rozsah dalších úprav nad rámec toho, co je vidět ve fotogalerii, nebyl upřesněn, ale za tohle auto mluví činy, netřeba se v tom moc šťourat. 😉

BH Auction zatím nezveřejnilo odhad prodejní ceny a nebyl zatím stanoven ani datum konání dražby, proběhne někdy „v létě“. Ale když budete stránku aukce sledovat, určitě se časem dopátráte. A až S2000 Type-RR budete mít doma, moc rád bych se na něj přijel podívat. 😉

2 komentáře: „Honda S2000 Type-RR: 1000 koní z přeplňovaného dvoulitru!

  • chtelo to nejaky video spis nez fotky… musi bejt hodne masakr neco takovyho ridit.

    • Možná se dá něco najít na tytrubce, ale nezkoušel jsem to.

Komentáře nejsou povoleny.