Novinky

Subaru 360: nejroztomilejší policejní auto na světě :-)

Vzpomenete si ještě na Subaru 360? Aby ne – bylo to první auto značky, vyráběné v letech 1958-1971. Necelé tři metry dlouhé mikroautíčko vážilo pouze 450 kg a poháněl jej před zadní nápravou uložený dvoutaktní dvouválec o objemu 356 ccm a výkonu 25 koní, zkombinovaný se třístupňovým (později čtyřstupňovým) manuálem nebo třístupňovou robotizovanou převodovkou. Subaru model 360 vyrábělo dlouhých 12 let a vzniklo více než 392 tisíc exemplářů.

Krátce před koncem výroby, v roce 1970, si několik exemplářů Subaru 360 pořídilo novozélandské ministerstvo dopravy, vybavilo je rampou s majáky a sirénou, černo-bílým zbarvením a emblémy. Výsledek je …úžasně roztomilý, jako by autíčko vyjelo přímo z nějakého animáku. Jedno z policejních 360 se dožilo do dnešních dnů ve vynikající kondici. Ba co víc – půjde do dražby RM Sothebys v Elkhardu (Indiana), připravované na termín 1.-2. května.

Auto mění majitele majitele po deseti letech, v roce 2010 jej ten současný pořídil za 16 500 (amerických) dolarů na aukci v kalifornském Monterey, takže se dá předpokládat, že očekává zisk, aukční síň však zatím odhad ceny nezveřejnila. Ať už za něj dá příští vlastník jakoukoli sumu, jedna věc je jistá už teď – hezčí policejní speciál byste hledali jen těžko. 😉