Novinky

Nissan chystá elektrifikaci všech modelů

Automobilka Nissan je novodobým průkopníkem elektrických automobilů, ale moc jich v nabídce nemá a celá řada konkurentů ho v tomto ohledu předběhla. V japonském tisku se však objevily informace že značka s vycházejícím sluncem ve znaku chystá velkou elektrifikační ofenzivu.

Rozjede se už letos a jejím cílem je, aby v každém prodávaném modelu byla v nabídce elektrifikovaná verze. Tím samozřejmě není myšlena kompletní transformace nabídky na bateriové elektromobily, jako je leaf, ale použití hybridních a plug-in hybridních systémů. Ty dostanou všechny nově příchozí modely značky. Cílem je navýšit podíl elektrifikovaných modelů do roku 2022 v Evropě a v Japonsku o 50 %, v Číně pak o 30 %. Na rozdíl od Hondy se tedy nechystá kompletní přechod na hybridy, Nissan to tedy bude mít na pokutách asi docela drahé…

Ameriky se tento proces asi nebude týkat v takové míře, tam má Nissan několik velkých modelů, u kterých nebude přechod na elektrifikaci tak jednoduchý, protože automobilka zatím nemá k dispozici dostatečně silný pohonný systém. V současnosti má pro menší modely k dispozici techniku e-Power a může počítat s plug-in hybridním systémem od Mitsubishi.