Novinky

Sony Vision-S: elektromobil vyrazil na evropské silnice

Společnost Sony v pozitivním slova smyslu šokovala svět, když letos v lednu na elektronické výstavě CES v Las Vegas představila pohledný koncept sportovního elektrického sedanu Vision-S, pocházející z vlastního vývoje divize pro umělou inteligenci (ta vytvořila mimo jiné robotického psa Aibo). Ten kromě celé řady senzorů a palubních systémů od Sony a dalších renomovaných dodavatelů disponuje také dvojicí 270koňových elektromotorů, které zajistí zrychlení z nuly na 100 km/h za 4,8 s a maximální rychlostí až 240 km/h.

Japonský výrobce spotřební elektroniky navíc neskončil jen u statického představení Vision-S, elektromobil (s interním kódovým označením Safety Cocoon) po skončení výstavy putoval zpět do rakouské firmy Magna, sídlící ve Štýrském Hradci. Ta vůz podle požadavků Sony postavila a její inženýři následně zahájili zkušební provoz prototypu na rakouských silnicích.

Testování však prý bohužel neznamená, že by mělo Sony v úmyslu vstoupit na automobilový trh, program má údajně za cíl vyzkoušet v praxi všechny palubní systémy. Ale vzhledem k tomu, jak je auto po všech stránkách vypiplané, existuje přece jen určitá šance, že si to Sony nakonec rozmyslí, úspěšně se rozjely se i méně slibné automobilové projekty a luxusní elektromobily jsou teď v kurzu. 😉