Novinky

Toyota Land Cruiser 300: co přinese nová generace?

Proslýchá se, že Toyota letos v červenci nebo srpnu představí dlouho očekávanou novou generaci terénního Land Cruiseru V8 (Série 200) a už nějakou dobu unikají různé interní informace o jeho technice, tak si je pojďme shrnout.

Víme už naprosto jistě, že nová řada 300 přijde o osmiválcové motory, které nahradí šestiválec. Klíčovou motorizací bude twin-turbo V6 o objemu 3,4 l, který dnes využívá Lexus LS. Ten má výkon 422 koní, v Land Cruiseru ale nejspíš bude nižší. Jeho alternativou bude hybrid, postavený kolem výše zmíněného V6, jeho parametry zatím nejsou známy, ale měl by zvládnout utáhnout na kouli stejnou váhu, jako dosavadní model! Na některých trzích se bude nabízet i s turbodieeselovým V6.

Nový Land Cruiser by si měl uchovat vyhlášenou kombinaci luxusu a schopností v terénu, ale zatím není známo, zda využije samonosnou nebo rámovou konstrukci karoserie. Každopádně už nebude technicky spřízněn s Lexusem LX, jenž se změní nejspíš v luxusní (super)sportovní crossover ve stylu konceptu LF-1 Limitless, takže je docela dobře možné, že zůstane u rámu.