Novinky

Chystá se upevnění aliance? Mitsubishi zvažuje nákup 10 % akcií Renaultu!

Co si budeme povídat – aliance Renault-Nissan-Mitsubishi není zrovna ukázkou fungujícího partnerství. Renaultu sice patří dík, že před lety zachránil Nissan před krachem, ale japonská značka na dominantní roli francouzské firmy od té doby dost doplácí. Posledním hřebíkem do alianční rakve byla snaha o násilné sloučení do jedné firmy proti vůli Nissanu, které chystalo vedení Renaultu, francouzská vláda a šéf Nissanu Carlos Ghosn.

Proti své vůli se součástí uskupení v mezičase stala ještě automobilka Mitsubishi, kterou odkoupil Nissan poté, co se Tři diamanty dostaly do finanční problémů kvůli skandálu s falšováním emisí benzinových motorů na domácím trhu. Zkraje letošního roku to sice vypadalo, že by se cesty japonských značek a francouzské automobilky mohly rozejít, ale vše zatím nasvědčuje tomu, že se neshody (vy)řešily a Renault-Nissan-Mitsubishi pojede dál. Ba co víc – chystá se další, docela zajímavé kapitálové provázání, které by mohlo trochu vyrovnat misky vah…

Objevily se informace, že Mitsubishi zvažuje odkoupení 10% podílu v automobilce Renault, aby došlo k posílení japonsko- francouzské aliance. Pokud se ptáte, kde by automobilka Mitsubishi vzala tolik finančních prostředků, není tu řeč o Mitsubishi Motors, ale o Mitsubishi Corporation, největším japonském průmyslovém a obchodním uskupení.

Vznikl by tak docela zajímavý majetkový spletenec. Mitsubishi Corporation vlastní 20 % Mitsubishi Motors, Nissan je držitelem 34% podílu v Mitsubishi Motors a 15% v Renaultu a Renault má pod palcem 43 % Nissanu. Nejnověji by tedy Mitsubishi Corporation mohlo získat 10 % ⟨⟩ a tím by se japonské firmy staly vlastníky čtvrtiny Renaultu.

Všechno je zatím v jednání a tento krok by musel být navázán na další strukturální změny v alianci, ale také na přijetí úsporných opatření včetně uzavření některých továren, tak uvidíme, jak to nakonec dopadne. Jedno se ale zdá být jisté – aliance se zřejmě nerozpadne…