Novinky

Vzácná Toyota MR2 TTE Turbo na prodej …v Rusku

Toyota MR2 byla jednou ze sportovních japonských ikon, ale její poslední generace s vizáží lidového Porsche Boxster trchu zklamala po stránce motoru – na rozdíl od předchozích dvou, u nichž byly k dispozici přeplňované verze, se W30 musela spokojit s atmosférickým motorem a tak nějak po japonsku nebylo výrazné snížení hmotnosti využito plně ke zlepšení dynamiky, ale došlo současně ke snížení objemu motoru na 1,8 l (1ZZ-FED), jenž dával 140 koní (při nepříliš sportovních 6400/min) a 171 Nm při 4400 otáčkách. Zrychlení na stovku kolem 8 sekund už bylo na začátek třetího tisíciletí u sportovního roadsteru přece jen trochu málo…

Toyota bohužel odolala pokušení použít pro MR2 skvostný sportovní motor 1.8 VVTL-i, ale handicap roadsteru si naštěstí uvědomili v Evropě u kolínské motorsportové divize TTE (dnes TMG) a připravili pro MR2 turbokit. Výsledkem byla edice Toyota MR2 TTE Turbo, která disponovala výkonem 184 koní a točivým momentem 255 Nm při 3500/min. Díky němu se zrychlení na stovku zlepšilo o sekundu a ne, že by to bylo až tak důležité, ale maximálka šla nahoru z 210 na 233 km/h.

Jenže do dealerské sítě Toyoty šlo pouze 300 garrettů, což z MR2 TTE Turbo udělalo velkou vzácnost. Ale mám dobrou zprávu – jedno z aut se teď dá koupit v přepočtu za 390 tisíc korun. Jezdilo v příjemném klimatu nedaleko Černého moře v krasnodarské oblasti a nejezdilo mnoho – natočeno má doposud pouze 63 tisíc kilometrů. Majitel auto zkrášlil autentickým laminátovým bodykitem Monocraft GT300, jenž byl také v nabídce v době, kdy se auto prodávalo. Rozsah dalších úprav není znám, ale auto má minimálně ještě aftermarketové přední světlomety, posílené brzdy a vylepšený audiosystém. MR2 TTE Turbo vypadá opravdu dobře a budoucímu majiteli nejspíš udělá ještě spoustu radosti.