Nezařazené

COVID: Toyota vyrábí štíty …a shání 223 miliard korun

Toyota jako jediná z japonských automobilek, vyrábějících v Americe, reagovala na výzvu prezidenta Trumpa a pustila se do produkce zdravotnického materiálu. V současnosti vyrábí pomocí 3D tisku obličejové štíty pro zdravotníky a je také prý připravena na produkci roušek, ale zatím nenašla dodavatele filtrů, takže jejich výroba nebyla spuštěna. Do kompletace plicních ventilátorů se na rozdíl od Fordu a GM (tomu to zatím moc nejde) pouštět nebude, je však podle svých slov připravena podpořit různými způsoby výrobu jinde.

Zatím není známo, jak dlouho Toyota plánuje držet tuto „přidruženou výrobu“, 20. dubna by totiž ráda opět rozjela v amerických továrnách výrobu automobilů a je otázkou, zda tím pádem bude možné zdravotnické pomůcky nadále vyrábět. Toyota každopádně už počítá s tím, že jí pandemie způsobí obrovské ekonomické škody a podle dobře informovaných zdrojů v současnosti jedná se dvěma japonskými bankami o poskytnutí úvěru ve výši 9 miliard dolarů, tedy cca 223 miliard korun!

Toyota není sama, kdo se shání po úvěru, podobnou částku potřebuje také třeba Daimler (o věčně problematickém FCA nemluvě). A pokud se vám zdá požadovaná suma hodně vysoká, tak asi není. Volkswagen kupříkladu před pár dny prozradil, že jej zastavení výroby v evropských závodech stojí cca 2,2 miliardy dolarů týdně(!)…