Novinky

Replika Nissanu Juke-R na prodej za 20 milionů korun!

Vzpomínáte na 600koňový Juke-R? Šlo o projekt Nissanu a RML, který zkombinoval upravenou karoserii crossoveru Juke R s pohonným systémem GT-R a já na něj nám poměrně intimní vzpomínky, protože se mi poštěstilo řídit jeho první verzi i následnou evoluci Juke-R 2.0. Zájemci o přečtení nechť si kliknou, pro ty ostatní v kostce – bylo to pekelně rychlé a pekelně blbě se v tom sedělo. 😀 Nissan měl původně v plánu vyrobit malou limitovanou edici, ale pokud vím, vznikla nakonec jen čtyři auta: pravo- a levostranný Juke-R a stejná dvojice v případě Juke-R 2.0. Z této čtveřice měla být dvě auta nabourána a následně zlikvidována a zbývající dva kusy jsou v inventáři Nissanu.

Takže mě docela překvapilo, že se na portále James Edition objevil inzerát, nabízející Nissan Juke-R za 649 500 liber, což je při současném kurzu astronomických 20 milionů korun(!) A má se jednat o poslední vyrobený, pátý exemplář! Jenže britské RML pro Nissan vyrobilo údajně jen čtyři kousky…

Jak inzerát vysvětluje, pátý kus byl vyroben společností SVM (Severn Valley Motorsport) ale údajně „pod dohledem Nissanu“. Text inzerátu navíc prezentuje SVM jako výrobce všech pěti aut, RML tam figuruje jako dodavatel řady komponentů, včetně zkráceného šasi a rozšířené karoserie. Tak jsem z toho malinko zmatený (jinými slovy nebude to asi tak úplně pravda 😉 ).

Nejpravděpodobnější je, že si někdo nechal u SVM udělat repliku Juke-R a použil k tomu maximum dostupných dílů od RML, takže to je Juke-R a zároveň není (ostatně výkon má být 700 koní, tedy o 100 víc, než měl běžný Juke-R, navíc auto nemá přídavné pedály pro instruktora…). 😉 Ale do zákulisí vzniku těchto aut asi není úplně snadné proniknout a třeba opravdu všechny nakonec zkompletovalo SVM a poslední kus si udělalo jako trošku poladěnou bokovku. Ale to je asi v zásadě jedno, podstatné je, že pokud se Nissan nerozhodne pustit do světa vlastní dva kusy, bude tenhle jediný svého druhu na planetě, dostupný soukromému majiteli a i když to asi není stoprocentní Juke-R, je to věrná replika s použitím maximálního možného množství dílů, naspecifikovaných Nissanem. A to určitě má svou cenu, zvlášť, když má najeto jen 20 km (takže nic).

Pořízení auta bych asi úplně nedoporučil, svezení přináší smíšené pocity a zhodnocení do budoucna coby sběratelského předmětu bude diskutabilní, ale jako zajímavá perlička takhle při úterku – proč ne. 😉