Novinky

Toyota: už víme, jaký bude další sportovní model GR

Toyota přednedávnem celý svět šokovala svým novým hot-hatchem GR Yaris, žádná jiná značka totiž už dlouhá léta nepředělala produkční model tak důkladně, aby se přiblížil svému závodnímu předobrazu. Yaris přišel o dvojici dveří, byl výrazně rozšířen a dostal pohon všech kol. A také nejvýkonnější tříválec na světě, i když to už kvůli Koenigseggu Megera (pardon, Gemera 😉 ) dnes neplatí.

Toyota si ale užila také pořádnou grilovačku poté, co se ukázalo, že se GR Yaris nebude prodávat v Americe. Toyota však pod tlakem veřejného mínění slíbila další sportovní model, který už Američané budou moci koupit. V tu chvíli se vyrojily spekulace, zda půjde o ostrou verzi crossoveru C-HR nebo konvenční hot-hatch na bázi corolly, protože ještě předtím Toyota vyloučila, že by měla v plánu vyvíjet Corollu GRMN. Jak to tedy nakonec dopadne?

Nyní vyšlo najevo, že si Toyota nechala registrovat hned dvě nová označení pro sportovní modely. Ten první zase tak nepřekvapí – je to GR Corolla, které se prorokuje použití techniky GR Yarisu s mírně sníženým výkonem. Trošku tajemné je ale pojmenování toho druhého: C-HR GR-S. To naznačuje, že se pro C-HR chystá nějaký ostřejší model, ale klasické GR to nebude, současně to však bude přece jen něco víc, než už existující C-HR GR-Sport. Tím pádem je asi rozklíčována otázka, jaký sportovní GR model bude tou americkou alternativou GR Yarisu (a doufejme, že bude v prodeji i u nás). Ale současně se objevuje otázka další – co čekat od GR-S? A není těch GR derivátů už nějak moc? 😉