Novinky

Daihatsu Taft: na konkurenta Suzuki Jimny je pořadník

Toyotu zaujal úspěch mini-SUV Suzuki Jimny a pověřila svého specialistu na mni vozy, značku Daihatsu, aby na tento model zareagovala. Výsledkem byl koncept Daihatsu Waku Waku, jenž se představil vloni na Tokyo Motor Show a letos na Tokyo Auto Salon se ukázala jeho evoluce s označením Taft. To už bylo jasné, že to Daihatsu s konkurentem pro jimny myslí opravdu vážně.

Ba co víc, japonská veřejnost na taft nejspíš zareagovala velmi pozitivně, protože, Daihatsu v Japonsku spustilo předprodej modelu Taft, jenž běží do včerejška a končí 31. května. Sériová verze autíčka se má přitom představit až v červnu, kdy také nejspíš začne sériová výroba, kdy budou zahájeny dodávky zákazníkům, zatím není známo.

Daihatsu Taft sází na podobně hranatý, off-roadový vzhled jako jimny, působí však moderněji a hned na první pohled je znát, že nebude mít takové terénní ambice jako malé suzuki. Taft sice bude také nabízen s pohonem všech kol (jako ostatně téměř všechna auta v Japonsku), ale má výrazně menší světlou výšku.

Koncept Daihatsu Taft (Tough & Almighty Fun Tool) měl rozměry 3395 mm x 1475 x 1630 mm, finální verze se asi příliš lišit nebude, k pohonu bude sloužit klasicky 660ccm tříválec s převodovkou CVT. Prodávat se bude primárně v Japonsku, ale mohlo by se objevit i v dalších zemích, jako je Pákistán.