Novinky

Mazda podporuje vývoj biopaliv. Nečekejte ale řepku…

Když se u nás řekne biopalivo, většině lidí u nás se otevírá kudla v kapse. Kvůli dlouhým prstům našeho drahého premiéra je významná část polí zamořena smradlavou, půdu (a zvířata) devastující řepkou, náročnou na zálivku a vyžadující péči v podobě zdraví nebezpečných postřiků a to na úkor ploch pro pěstování potravin, které dovážíme.

A navrch toho všeho se přidávání biopaliv z řepky negativně projevuje na kvalitě paliv, což škodí nejen naftovým, ale i benzinovým motorům. Vypadá to prostě, že biopaliva nejsou dobrou alternativou ropných paliv, ale Mazda je (jako v poslední době už tolikrát) jiného názoru. A možná na tom v jejím podání opravdu něco bude.

Mazda se totiž rozhodla investovat do vývoje biopaliv z …řas! Ty jsou nenáročné na podmínky pěstování, lze je vyrábět i místech, které jsou pro běžné zemědělství nevhodné a nevadí jim odpadní ani slaná mořská voda. Mazda nalije finanční prostředky do Hiroshima University, která se zabývá genetickou modifikací řas a do Tokyo Institute of Technology, zaměřeného na fyziologii rostlin.

Mazda přikládá palivům velkou důležitost, podle automobilky budou tvořit spalovací motory v kombinaci s hybridy do roku 2030 plných 95 % všech aut a dominantní prý budou ještě kolem roku 2040. V tomto světle je snaha Mazdy docela sympatická, teď jen doufat, aby se to genetické inženýrství nějak nezvrhlo, už tak dáváme ekosystému slušně zabrat…