Novinky

Wave: Nissan představuje nový infotainment

Množí se nám tady takový nešvar, jak praví klasik – dotykové displeje a touchpady se objevují na různých místech v interiérech automobilů, tak nějak bez ohledu na ergonomii jako obzvlášť in se teď jeví řešení Tesly s velkým tabletem, orientovaným na výšku, řada automobilek toto řešení přebírá. Nissan si však myslí, že přišel na uspořádání infotainmentu, které je lepší, než většina ostatních.

Objevilo se v kabině konceptu Ariya a Nissan na něj zpočátku moc neupozorňoval, teď je ale trošku plonkové období a tak přišel čas se s ním pochlubit. Říká mu Wave Infotainment a je tvořen dvěma displeji, které jsou výškově od sebe mírně odsazené a opticky spojené lehkou vlnkou. Obrazovka přímo před řidičem samozřejmě pouze zobrazuje a neslouží k ovládání, ta vedle ní kombinuje dotykové ovládání s obsluhou přes senzorická tlačítka klimatizace a ventilace, umístěné na ozdobné liště v místě, kde zpravidla bývá středový panel.

Palubní systémy se samozřejmě ovládají také pomocí multifunkčního volantu, ani v tomto případě nejde o nic výjimečného. Nissan se ale chlubí, že toto horizontální uspořádání je přirozenější pro lidský mozek a oko, člověk snáze sleduje dění v pravolevém smyslu, než ve vertikálním, což platí i pro periferní vidění a jednodušeji se tím pádem takto umístěný dotykový displej též obsluhuje. Toto řešení je proto i ergonomičtější.

Premiéru bude wave mít samozřejmě v produkční verzi bateriového elektrického crossoveru Ariya, v tuto chvíli však můžeme jen spekulovat, zda se toto řešení objeví i v ostatních modelech automobilky, ale pravděpodobně ano, pokud nebude veřejnost nějak zásadně proti, což nejspíš nebude. 😉