Novinky

V Japonsku jsou nyní povinné automatické světlomety

Na japonských silnicích se od 1. dubna objevuje zajímavá novinka, z níž bychom mohli mít užitek i v Evropě. Japonská vláda požaduje, aby všechna nově prodávaná auta měla povinně po 1. dubnu 2020 automatické svícení. To je aktivováno samočinně poté, co intenzita slunečního svitu poklesne pod 1000 luxů – a čím se systém liší od u nás používaných systémů – za této situace je při jízdě nelze deaktivovat. Již prodávané vozy budou mít výjimku do října 2023, pak už budou muset mít tento prvek výbavy i tyto automobily.

Pokud intenzita světla překročí 7000 luxů, světlomety se automaticky vypnou. Ze specifikace to sice přímo nevyplývá, ale předpokládám, že pokud se světlo pohybuje mezi 1000-7000 luxy, je na libovůli řidiče, zda chce svítit nebo nikoli. Japonská vláda k opatření přistoupila kvůli narůstajícím dopravním nehodám, k nimž dochází při soumraku.

Tato japonská novinka by mohla mít dopad i na auta, prodávaná v Evropě. Čím masovější výroba komponentů pro automatické světlomety bude, tím bude tato technika pro automobilky lacinější a tak je možné, že se u novinek, které budou uvedeny na trh po 1. dubnu, dostaneme ji také.