Novinky

Mazda Vision Cosmo: kultovní kupé pro 21. století

Mazda Cosmo Sport je určitě jedním z nejdůležitějších modelů hirošimské značky, ale i celé japonské automobilové historie. Kdo ho v současnosti vlastní, se může po právu považovat za šťastlivce. Pokud mezi ně nepatříte, možná vám udělá radost, že je od letoška součástí kolekce Hot Wheels a v rámci série Japan Historics 3 se do koupit i u nás. Ale to jsem trochu odbočil. 😉

Při vší úctě k modelům řady RX – proč by si novou generaci zasloužilo právě toto kupé a ne designově unikátní cosmo? Já vím, že žádné RX už nejspíš nebude, možná jej nahradí šestkové kupé, tak proč se bavíme o cosmu? No jednoduše proto, že nezávislý designér Yi Dong nakreslil, jak by mohla Mazda Cosmo Sport vypadat, kdyby se automobilka rozhodla její ideu oprášit v kontextu současného designérského stylu Kodo. Na jeho behance profilu je variant více, ale tahle finální určitě splňuje nároky na novodobé cosmo nejlépe.

Designérská kreace sice nemá charakteristickou siluetu cosma s kabinou ve středu auta, auto ji posunul vzad a výrazně zkrátil zadním převis, ale silueta i výkroje blatníků dávají najevo příbuznost, stejně jako ztvárnění zádě s naznačenými „tryskami“ zadních svítilen a špičaté přídě, kde původní chromový nárazník nahradil LED pásek denního svícení. To vše je zahaleno do oblých a plynulých tvarů a linií Kodo. Až na příliš kapkovitou kabinu se mi to opravdu velmi líbí, určitě jedna z nejhezčích studií vozů Mazda od nezávislých grafiků za posledních několik let.

Yi Dong zachoval ideu cosma i použitím pohonného systému, v jeho vizi má sportovní kupé hybridní systém pohonu, v němž slouží Wankelův motor jako generátor, což je způsob, jakým chce Mazda využívat rotační motor do budoucna, pokud tedy nedojde i na jeho možné použití coby přímého pohonu kol zadní nápravy.