Novinky

Nissan chce prodat 2/3 celé své produkce jen ve dvou zemích světa

Nissan pokračuje v sestavování záchranného plánu pro příští roky s cílem dostat se z finančních problémů a vždy po nějaké době se dostanou ven informace o aktuálním stavu. Nyní agentury Bloomberg a Reuters přináší další detaily tříletého programu revitaluzace.

Z něj vyplývá, že se Nissan chce opravdu důkladně zaměřit pouze na dva velké světové trhy. V USA chce prodávat třetinu své produkce a v Číně stejné množství aut. Na zbytek světa včetně domácího japonského trhu tak bude připadat pouze zbývajících 30 % všech vyrobených aut. Do této kategorie patří i Evropa, která se pro Nissan stává nedůležitým trhem, ta se stane hlavní zájmovou oblastí sesterského Renaultu. Tyto regiony přitom doposud odebíraly 45 % veškeré produkce, tedy téměř polovinu.

Nejsem žádný dobře placený analytik, ale tohle mi nepřijde jako dobrý nápad, Čína je hodně nevypočitatelný trh a případné problémy, ať budou způsobeny čímkoli, by Nissanu pěkně podrazily nohy. Ale pojďme dál.

Nissan chce dále do tří let snížit roční náklady o 2,8 miliardy dolarů. V současnosti zvažuje mimo jiné úplné uzavření evropské továrny ve Španělsku, významnou část fabriky ve Velké Británii by zase rád dal k dispozici Renaultu. Obětí úspor se stane i budgetová značka Datsun.