Novinky

Acura RLX: Legend(a) v Americe končí

Honda nemá zase tak dlouhou tradici ve výrobě luxusních sedanů, model Legend se vyrábí teprve od roku 1985, ale hned od počátku si vydobyl náležitý respekt, zejména pod značkou Acura, když jí významně pomohl k získání image luxusně-sportovního brandu. Jenže v polovině devadesátek Honda promarnila příležitost udělat z auta zadokolku s osmiválcem a od té doby to šlo s autem prodejně i imageově z kopce. Nepomohla ani změna jména na americkém trhu na Acuru RL a přechod na sofistikovaný pohon všech kol SH-AWD.

Posledním hřebíkem do rakve pak byla pátá generace, která se vrátila k pohonu předních kol. Technické řešení v podobě aktivního řízení zadních kol PAWS samozřejmě nepomohlo, stejně jako alternativa v podobě vyspělého systému pohonu Sport Hybrid SH-AWD. Není divu, že na záchranu situace neměl vliv ani velmi povedený facelift.

Když nějakého auta prodáte na tak významném trhu, jakým je USA, měsíčně méně, než stovku (v posledních dvou měsících dokonce méně, než čtyřicet), je jasné, že to je neudržitelný stav. Acura udržovala při životě auto pět let z důvodu image – přece jen je to vůz ze spodního okraje luxusního segmentu, ale už to dělat nebude.

Acura oznámila, že modelový rok 2020 bude poslední, který bude v USA nabízen, což znamená, že se někdy v polovině letošního roku bude vyřazen z nabídky. A přímý nástupce se neplánuje. 🙁 Jeho roli by do značné míry měla převzít nová generace SUV modelu Acura MDX.

Ačkoli to vypadá na definitivní konec modelové řady Legend, určité šance tu ještě jsou. Zaprvé – Honda Legend zůstane i nadále po nějakou dobu v prodeji v Japonsku a zadruhé – už koncem loňského roku se objevily informace, že by se letos v létě měla v Japonsku představit nová generace legendu s Level 3 autonomním systémem. Je možné, že byl projekt kvůli nutnosti úspor nákladů zrušen nebo pozastaven a zmíněná autonomní technika bude implementována jen do dožívajícího modelu. Ale stejně tak je možné, že se Legend (dříve či později) vrátí jako plnohodnotný zástupce luxusní kategorie – se staronovým jménem a tedy bez přímého spojení s neúspěšnými modely RL a RLX. To ale ukáže až čas…