Novinky

Toyota Sienna 2021: nová generace se sportovním designem

Také máte pocit, že na co designéři Toyoty v posledních letech sáhnou, to se jim podaří? Tak to už to platí i pro velkoprostorové auto. Toyota představila novou generaci modelu Sienna pro americký trh a vypadá tak sportovně, jak jen může taková potvora s délkou přes pět metrů a výškou kolem 1,8 metru vypadat může. Oproti dosavadní verzi je to opravdu obrovský skok kupředu.

Příď s úzkými světlomety dostala nárazník s masivní imitací nasávacích otvorů, ale tato část auta se povedla asi nejméně, působivý je hlavně profil s vytaženým zadním blatníkem, který účinně rozbíjí hmotu, společně v velkorysým prosklením.Pěkná, dynamická je také záď, která má pod oknem dokonce náznak křidélka.

Toyota tvrdí, že se design inspiroval u SUV a japonských rychlovlaků šinkansen. Trochu méně se mi líbí osmimístný interiér s centrálním 9″ displejem a 7″ obrazovkou v kapličce a to i přes použití zajímavé „Bridge Console“ působí stroze a lacině. Ale možná za to může jen kombinace různých odstínů šedé. Zajímavým volitelným prvkem výbavy jsou kapitánská sedadla ve druhé řadě s velkorysou nabídkou místa ve všech směrech. K dispozici bude sedm USB slotů, palubní Wi-Fi, audiosystém JBL nebo multimediální rozhraní pro zadní sedadla.

Sienna využívá platformu TNGA-K a může jezdit až na 20palcových kolech. Ty roztáčí 2,5litrový hybridní systém se dvěma elektromotory a celkovým výkonem 247 koní a kombinovanou spotřebou 7,1 l benzinu. Ten lze zkombinovat s pohonem všech kol, jenž zajistí další elektromotor a umožní rozdělit točivý moment v poměru až 20:80 ve prospěch zadních kol.