Novinky

Lexus LQ: luxusní crossover využije techniku limuzíny LS

Lexus jako správný zástupce prémiové kategorie má v portfoliu všechny podstatné modely – sportovní i luxusní sedany, kupé a samozřejmě SUV a crossovery, což je v současnosti nejdůležitější. V Evropě je nabídka ucházející, v Americe pak ještě bohatší, ale co si budeme povídat – mít jako topmodel třináct let starou, rebrandovanou Toyotu Land Cruiser coby Lexus LX, není asi úplně top.

Proto se už pár let proslýchá, že nový vrchol nabídky bude superluxusní crossover s vizáží kupé a tyto informace potvrdil Lexus už před dvěma roky konceptem Lexus LF-1 Limitless.

Od té doby jinak ticho v garáži, tedy s výjimkou kusé informace, že má Lexus registrované nové označení LQ a nejspíš ho použije právě pro produkční LF-1. Nyní se však objevily nové informace, neklamný důkaz, že se představení auta blíží. 😉

Lexus LQ by měl dorazit v rámci modelového roku 2023, tedy už zhruba za dva roky, což znamená, že bychom jej mohli spatřit ve formě prototypu už koncem příštího roku v Los Angeles nebo na jaře 2022 v Detroitu a jak naznačuje L v názvu, bude mít dost společného se sedanem LS. Konkrétně (modifikovanou) platformu, motor V6 3.5 twin turbo pro verzi LQ 500 a V6 3.5 se dvěma elektromotory pro LQ 500h. A z budoucího LC F by si zase crossover měl ve sportovní verzi LQ F vypůjčit nově vyvíjený V8 twin turbo s výkonem přes 600 koní.

Vzhledem k tomu, že mateřská Toyota má v plánu radikálně změnit charakter modelu Land Cruiser V8 a to zatím neznámým způsobem, je docela možné, že nové LC vydá stejnou cestou jako LQ a sáhne také po technice Lexusu LS, byť v trochu více off-roadové, užitkovější verzi. Ale nepředbíhejme, landcruiser by se měl představit už za pár měsíců.