Novinky

Miata Speedster: vize hardcore MX-5 NA

Mazdy MX-5 patří bez jakýchkoli pochyb k nejzábavnějším autům, jaká kdy byla postavena, tedy minimálně v první a druhé generaci a to i přesto, že nikdy nepřekypovaly výkonem. Mazda byla se s výsledkem svojí práce evidentně spokojena, protože dlouhá léta odmítala dát autu silnější motor – a nejen to. Odolala i pokušení vytvořit ostrou, výrazně odlehčenou verzi roadsteru a to i přesto, že vznikla celá řada konceptů na toto téma.

Když tedy žádný skutečný speedster nevznikl v režii Mazdy, chopil se toho nezávislý designér, i když pouze v grafickém programu. Grafik Kasim Tlibekov navrhl koncept Miata Speedster ve stylu první generace Mazdy MX-5 NA, která přišla o čelní sklo, které nahradil pouze štítek nad kapličkou s přístroji a kapotu protáhl až nad původní palubní desku. Do kabiny našla cestu i sportovní sedadla, za nimiž vystupují ochranné oblouky.

Nezůstalo ale jen u těchto drobných retuší, přepracovaná je prakticky celá karoserie. Miata Speedster dostala výrazně rozšíření blatníků, které se klenou až nad linii kapoty, respektive víka kufru, změnily se i nárazníky, ten zadní dostal difuzor a LED pásky stylizované kryty světlometů jsou ve vnějším spodním rohu zaoblené. Také vzadu nahradila LED optika původní svítilny. Výsledek je jednoduše skvělý, zasloužil by si skutečnou, takříkajíc fyzickou realizaci. 🙂