Novinky

Toyota Century: Artisan Spirits upravil japonský Rolls-Royce

Toyota Century je s přehledem nejluxusnější japonské auto, jehož status je podobný produktům evropských značek Rolls-Royce, což ale nebrání japonským tuningovým firmám, aby si s její nejnovější variantou, která se představila před dvěma roky, trošku nepohráli. (Relativní) pupularitu úpravám century zřejmě způsobil model Century GRMN, který si nechal postavit šéf automobilky Akio Toyoda a od od té doby jsme tu už měli stylingy v režii tuningových firem TOM´s a Wald International.

Úpravci v obou případech přistupovali ke stylingu s respektem k modelu, přece jen klientela tohoto vozu nejspíš nebude vyhledávat žádné divoké kreace a firmy by přece jen rádi své výrobky nejen prezentovaly, ale i prodávaly – ostatně nejnovější Artisan Spirits Century je v tom samém duchu.

I v tomto případě se vše točí kolem spodního bodykitu, kdy je na stávající nárazníky nasazen přední spoiler s lipem a zadní spoiler s jemnou imitací difuzoru. Tyto prvky jsou opticky spojeny nástavci prahů. Sadu doplňuje nenápadný střešní spoiler a křidélko na odtrhové hraně kufru, vše z kompozitního materiálu CFRP, tedy levnější alternativy karbonu.

Artisan také nabízí (opravdu) velká kola a očividně i trochu snížený podvozek, zřejmě řešený kratšími pružinami, detaily nejsou k dispozici. Verze od TOM´s se mi nelíbí, ale mezi waldem a artisanem bych jako případný majitel century hodně váhal. Wald se mi možná stále líbí o chlupek víc… 😉