Novinky

Toyota GR Yaris RS: Gazoo bez turba má 120 koní

Toyota už v Evropě přijímá objednávky na bestiální sportovní čtyřkolku GR Yaris, ale je tu menší problém – pokud nebudete chtít tuhle potvoru, na výběr už je jen základ s atmosférickým litrovým tříválcem se 72 k nebo hybrid se 116 k. Naproti tomu v Japonsku je tomu, jako už mnohokrát – jinak.

Toyota vzala GR Yaris a vzala mu pár drobností – třeba motor 1,6 l s turbem, manuální převodovku a pohon všech kol a udělala z auta předokolku s atmosférickým motorem 1.5 Dynamic Force a variátorem s možností řazení pádly pod volantem. Výkon tak klesl na 120 koní a točivý moment se snížil na 148 Nm.

Na druhou stranu – všechno ostatní autu zůstalo – třídveřová karoserie s bodykitem, sportovní podvozek a dokonce i brzdy! Kastrace přinesla snížení hmotnosti o 150 kg na 1130 kg, špatně tedy autíčko určitě nepojede.

Kromě toho Toyota pro domácí trh připravila ještě jednu verzi yarisu. GR Yaris RC je na okruhy zaměřená verze původního GR Yaris, očesaná o postradatelné prvky výbavy, což přineslo snížení váhy o 30 kg. Původně představený GR Yaris se pak v Japonsku jmenuje GR Yaris RZ. Takže pokud se náhodou chystáte objednat si ostrý yaris v Japonsku, bacha na to. Stačí splést si jediné písmenko a …budete se moc divit, až si budete auto přebírat. 😀