Novinky

Honda Civic: sedan v Japonsku (už zase) končí!

Pro Evropany a Američany jsou modely Civic, respektive Accord doslova synonymem pro značku Honda, v Japonsku ale ani jedno z těchto aut zrovna ustláno na růžích nemá. To v případě accordu dokládá pozdní uvedení jeho současné generace do prodeje, jeho menší sourozenec je na tom ale ještě výrazně hůř.

Civic, jenž je nedílnou součástí globální nabídky Hondy od roku 1972, se přestal v Japonsku ve verzi sedan prodávat už v roce 2010, ale jeho desátá generace se domů vrátila v roce 2017 a to s benzinovým motorem 1.5 VTEC Turbo o výkonu 180 koní v kombinaci s převodovkou CVT. Pokus to nebyl příliš úspěšný, vloni se jich prodalo pouhých 1619(!) kusů,což byla zřejmě poslední kapka. Je to opravdu trošku nepoměr ve srovnání s nejprodávanějším modelem N-BOX, jenž je jedničkou japonského trhu. 😉

V Japonsku už popularita sedanů dávno není, co bývala, teď jsou v kurzu SUV, ale drží se také velkoprostorové modely. Sportovně laděný liftback Civic včetně ostré verze Type R zůstává v nabídce i nadále, i když ani v těchto případech nejsou na domácím trhu Hondy prodeje kdovíjak velké.