Novinky

Suzuki Across: plug-in hybrid od Toyoty

Suzuki včera představilo nové SUV pro Evropu. Jmenuje se Across (tedy nikoli A-Cross, jak se předpokládalo) a jedná se o avizovaný klon elektrifikované Toyoty RAV4. Došlo však k malému překvapení – Suzuki nepřevzalo od Toyoty klasický hybridní pohon, ale sáhlo rovnou po plug-in hybridní verzi Prime, která má v origiále výkon 300 koní.

Celkový výkon Suzuki nepotvrdilo, ale na výkonu 177 koní z 2,5litrového čtyřválce, 180+54 elektrických koních a 18,1kWh akumulátoru se asi nic měnit nebude, to by projekt zbytečně prodražilo. Popravdě řečeno si ale nejsem vůbec jistý, zda je evropská klientela Suzuki připravena na takové auto s cenou dost přes milion korun.

Suzuki Across ujede na elektřinu z baterie až 75 km a průměrné emise dle WLTP činí 22g CO2. Pohon všech kol zvládná různé alternativy distribuce točivého momentu od 100:0 až po 20:80 a dostane také elektronický systém Trail, simulující účinek samosvorného diferenciálu pomocí brzd.

Co se týče změn v designu, Suzuki se spokojilo s novými světlomety, maskou chladiče a předním nárazníkem, záď zůstala beze změn a v interiéru došlo pouze k výměně loga na volantu. Suzuki Across půjde do prodeje už letos na podzim.