Novinky

Mitsubishi šokovalo v průzkumu JD Power IQS. Příjemně. ;-)

Organizace JD Power provádí celou řadu průzkumů a jedním z nich je i tzv. Initial Quality Study (IQS), zkoumající spolehlivost techniky a spojenost zákazníků rok starých aut po 90 dnech vlastnictví, letos tedy vozů modelového roku 2020. V USA prováděné IQS velmi potěšilo automobilku Mitsubishi, která se stala nejlepší mezi japonskými značkami a současně pouze jedním ze tří japonských výrobců, kteří se letos podívali nad průměr autoprůmyslu.

Mitsubishi letos skončilo šesté, před 12. Lexusem a 13. Nissanem. Těsně pod průměrem skončilo Infiniti (15.), Honda je letos až 19., před 20. Toyotou. Mazda je 22. a Acura 23., nejhůře dopadlo Subaru, jemuž patří až 25. pozice. Pro Mitsubishi je to podle zástupců značky obrovská vzpruha a motivace pro další působení v Americe, ale i důkaz, že jsou na správné cestě – vloni totiž Tři diamanty skončily na 30.(!) místě. Nejlépe si vedlo ASX (Outlander Sport), které se v kategorii malých SUV dostalo na 3. místo.

Samozřejmě je třeba brát IQS s určitou rezervou, spolehlivost aut po třech měsících nehraje moc důležitou roli a podstatná je spolehlivost dlouhodobá, ostatně u Mitsubishi nedošlo mezi MY2019 a MY2020 k žádné zásadní změně, takže příští rok může být třeba zase 25., výsledky jako na houpačce bývají u IQS poměrně běžné. Určitý vliv letos má letos navíc mírná změna metodiky (rozšíření počtu dotazů). Ovšem ať už jsou faktory jakékoli, pravdou je, že získané 6. místo Mitsubishi určitě nijak neublíží. 😉