Novinky

Subaru vyvíjí tři nové motory pro celou modelovou řadu

Proslýchá se, že Subaru připravuje tři úplně nové ploché čtyřválcové turbomotory, které se začnou objevovat v nových modelech od příštího roku. Mají nahradit všechny stávající pohonné jednotky a přinést výrazné zlepšení emisí a spotřeby.

Základem nabídky má být do budoucna přímovstřikový 1.5 Turbo, jenž nahradí dosavadní atmosférický dvoulitr. Měl by mýt naladěn na výkon kolem 150 koní a dostanou jej modely Impreza a XV. Jen o dvě deci větší bude nahrazen motorem 1.8 Turbo s přímým vstřikováním, jenž by měl disponovat výkonem kolem 200 koní (zdroje tedy uvádí tuto hodnotu v kilowattech, ale to bude nejspíš chybka 😉 ).

Novou generaci (nebo možná evoluci?) očekávejte také u motoru 2.4 Turbo, jenž by měl vzniknout ve dvou výkonových verzích, slabší s výkonem kolem 280 koní a silnější se 400+k pro WRX STI. Tu slabší by měly dostat modely Outback, Legacy, Forester, Ascent, ale třeba i WRX (v jeho případě se zmiňovala dříve ta osmnáctistovka).

Zatím není zcela zřejmé, které verze budou elektrifikovány a jakým způsobem. Trošku zvláštní situace panuje kolem avizované atmosférické dva-čtyřky, údajně vyvíjené pro novou generaci kupé BRZ a GR 86. Nyní se o ní mlčí, buď na ní zdroje z Japonska zapomněly a bude třetí verzí vyvíjeného motoru nebo oba sporťáky nakonec přece jen dostanou přeplňování.

Tyto informace jsou prozatím spíše spekulativní, ještě se může spousta věcí změnit, ale v zásadě odpovídají tomu, co se proslýchalo už dříve, takže jádro zprávy bude patrně stát na reálných základech. 😉