Novinky

Toyota GR 86 pro Japonsko a nové Subaru BRZ pro zbytek světa?

Z Japonska přišla zajímavá informace, týkající se nové generace dvojčat Toyobaru. Tvrdí, že se nová generace Subaru BRZ vůbec nebude prodávat v Japonsku, tamní zájemci o malou sportovní zadokolku se budou muset spokojit s pořízením Toyoty GR 86.

To samozřejmě vyvolává otázku, jestli půjde pouze o japonské specifikum nebo zda se automobilky domluvily na rozdělení sfér vlivu. Subaru BRZ by se tím pádem mohlo zase stát jedinou možností volby v Americe a dalších regionech. Je to ale jen spekulace, protože o tom, že by GR 86 zůstalo čistě japonskou záležitostí, se zdroje nezmiňují.

Pro Evropu tedy šance na návrat toyobaru existuje. Pokud se něco nezměnilo, stále sice platí, že BRZ se v této části světa už kvůli velkým emisím nabízet nebude, ale stále je možnost, že Toyota GR 86 ano. Toyota by s flotilou hybridů nemusela mít problém emise 86 v portfoliu rozředit.

Vypadá to, že co se techniky týče, stále panuje spousta nejasností. Zatímco doposud se říkalo, že kvůli úspoře nákladů dostane nová generace modifiovanou platformu stávajícího modelu, nyní se hovoří o použití SGP – Subaru Global Platform. Ale z toho si nic nedělejte, předtím se zase bralo za hotovou věc, že 86 a BRZ přeskočí na toyotí TNGA. 😉 Takže nespíš víme zatím pouze to, že nic nevíme a Toyota i Subaru zatím vše velmi pečlivě tají. Alespoň co se týče motoru, zatím to stále vypadá na použití atmosférického boxeru 2,4 l. Každopádně prototypy nové generace se v Evropě testují nejen ve společnosti Mazdy MX-5, ale také Alpine A-110. Ta může být sice jen benchmarkem jízdních vlastností a nikoli dynamiky, ale je to určitě zajímavá informace.