Novinky

Takuma Sato podruhé vyhrál Indy 500. Honda v cíli stylem 1-2-3!

Závod 500 mil Indianapolis je sice jen jedním z řady podniků šampionátu IndyCars, ale vítězství v něm se cení skoro jako zisk titulu. O uplynulém víkendu se jel letošní podnik a ten předvedl jasnou dominanci týmů s motory Honda.

Už kvalifikace naznačila, že Honda má navrch. Z prvních 12 jezdců na roštu, což jsou první čtyři řady, byl pouze jediných Chevrolet – na čtvrtém místě. Kvalifikaci vyhrál nejmladší z klanu Andretti – Marco, před ostříleným Scottem Dixonem a Takumou Satem. Ano, je to tak, z F1 dobře známý „kamikaze“ Taku stále ještě závodí v IndyCars a nevede se úplně špatně, v posledních letech se pohybuje kolem 10. místa v celkovém pořadí.

V závodě se sice potvrdilo prokletí rodu Andretti, kdy tři generace závodníků dokázaly vyhrát v Indy pouze jednou (Mario 1969) a Marco dojel tentokrát do cíle až 13. (;-)), ale radovali se jiní jezdci Hondy. Scott Dixon sice byl nejvíce kol ve vedení a v závěru se chystal k útoku na doposud první pozici Takumy Sata, ale pět kol před cílem havaroval Spencer Pigot a závod byl dokončen pod žlutými vlajkami, Sato tedy (možná se štěstím) vyhrál ještě předtím, než projel cílem.

Japonský pilot, stále patřící do jezdeckého programu Hondy, vyhrál prestižní závod podruhé v kariéře a to před Scottem Dixonem, jenž je vítězem Indy z roku 2008 a Grahamem Rahalem (také Honda). Ostatně dominance Hondy se potvrdila i v celkových výsledcích závodu, její týmy obsadily 8 z 10 míst v první desítce (kromě 5. a 6. místa).

3 komentáře: „Takuma Sato podruhé vyhrál Indy 500. Honda v cíli stylem 1-2-3!

  • Takumulator je borec. Liblo se mi jak jezdi. Mozna by to mohl jeste zkusit v redbullu nebo AT.

    • Tomu už šanci nedají. Pouze to ukazuje, že neúspěch ve formuli 1 neznamená automaticky špatný pilot.

      • presne no… treba Button nebo Baricello – oba mam za top jezdce, fakt talent, ale diru tam neudelali.

Komentáře nejsou povoleny.