Novinky

Honda vytvořila alianci s General Motors!

Každému, kdo sleduje dění v autoprůmyslu posledních let, muselo být jasné, že Hondě její nezávislost nemůže vydržet. Svět automobilů se koncentruje do velkých celků – Toyota buduje japonské impérium tím, že na sebe nabaluje menší JPN značky a navíc spolupracuje na řadě projektů s BMW, Renaultu s Nissanem nestačí vlastní aliance a utužuje vztahy s Mercedesem, PSA oznámilo spojení s FCA a značek, s nimiž by se dalo ještě něco dát dohromady, tím pádem kvapem ubývá.

Honda před nedávnem oznámila, že se nechce s žádným konkurentem provazovat kapitálově a má zájem jen o spolupráci na technických projektech. V tomto duchu rozjela několik projektů s americkým koncernem GM. Týkaly se vodíkové techniky, ale také autonomních systémů a nejnověji též elektromobilů. Není tedy divu, že se rozhodla upevnit vzahy právě s General Motors…

Ne, nebojte se, Honda nezměnila názor, s americkým koncernem GM, který mimochodem přežil úvěrovou krizi na konci první dekády tohoto století jen díky intervenci státu a není zrovna vzorem ekonomického zdraví, nemá v plánu si vyměňovat balíky akcií. Mezi oběma automobilkami ale dojde k pevnější alianci technické.

Obě značky podepsaly memorandum o budoucí spolupráci, týkající se Severní Ameriky. V rámci technického spojenectví budou vyvíjeny společné platformy a pohonné systémy, a to jak spalovací motory, tak elektrifikace. Spolupracovat se bude i na asistenčních systémech, infotainmentu, konektivitě nebo systémech vehicle to vehicle. Rozhovory o oblastech spolupráce započnou neprodleně a první společné inženýrské projekty se rozjedou už počátkem roku 2021.

Kromě toho chtějí obě značky společně nakupovat komponenty, případně vzájemně využívat výrobní kapacity. Pokud by to nepřinášelo dostatečné úspory, jsou Honda a GM připraveny společně vyvíjet i celé automobily. Dá se samozřejmě předpokládat, že některé výsledky společného vývoje Honda využije v celosvětovém měřítku, NSX s kompresorovým V8 ale asi nedopadne. 😉