Novinky

Autozam AZ-1: jeden z unikátních kei sporťáků na prodej

V rámci krabicovité kategorie japonských kei se v devadesátých letech vzácně objevily také sportovní vozy – roadstery Honda Beat, Suzuki Cappuccino a kupé Autozam AZ-1 od Mazdy. Tento kei s vizáží závodního speciálu, výklopnými racčími dveřmi a miniaturními otevíracími okénky, je určitě jedním z nejzvláštnějších kei, jaké byly vůbec vyrobeny. Ale to asi víte.

Možná ale nevíte, že tento projekt převzala Mazda od Suzuki, které nemělo finance na dokončení svého původního RS/1. Mazdě tak následně alespoň pro 720kg vážící AZ1 s laminátovou karoserií dodávalo turbodmychadlem přeplňované tříválcové motory 657 ccm DOHC se třemi ventily na válec o výkonu 64 k a točivém momentu 85 Nm. Historie Autozam AZ-1 je prostě na dlouhé povídání, někdy bych na toto téma mohl napsat článek, ale teď jsem vás jen chtěl informovat o tom, že se dá jeden pěkný exemplář koupit v aukci na bringatrailer a momentálně činí nejvyšší nabídka nikoli nepřekonatelných 😉 6000 dolarů.

Auto z roku 1992 je v zachovalém původním stavu s najetými 82 tisíci kilometry, snad až na poněkud unavené polstrování sedadla řidiče. Došlo i na nějaký ten dotyk tunera, ale týká se pouze kovaných kol Volk Racing, snížených sportovních pružin (originální jsou k dispozici) a sportovního vzduchového filtru. V současnosti má Autozam AZ-1 garáž v Texasu a i kdybyste náhodou nepatřili mezi zájemce o koupi, pokochejte se alespoň fotografiemi, těch dobrých dobových moc není. 😉

Jeden myslel na “Autozam AZ-1: jeden z unikátních kei sporťáků na prodej

  • velka parada! tohohle auta jsem byl dycky fanouskem.

Komentáře nejsou povoleny.