Novinky

Red Bull létá s Hondou nejen na okruzích. ;-)

Kombinace šasi Red Bull a motorů Honda je už druhým rokem druhá nejlepší v současné formuli 1 a o střed pole bojují oba partneři také v sesterském týmu Alpha Tauri (dříve Toro Rosso). Satelitní tým Red Bullu sice nemá vítězné ambice, ale pro Hondu je důležitým zdrojem dat. A letos také jedinou stájí s výjimkou Red Bull Racing, která dokázala porazit dominantní Mercedes.

Red Bull nyní oznámil, že bude využívat od Hondy nejen pohonné systémy. Pro potřeby rychlých přesunů po Evropě pořídil proudový letoun HondaJet Elite. Ten na sobě nemá obvyklá loga Red Bull, ale emblém módní značky Alpha Tauri a s letadlem si také zapózovali jezdci Alpha Tauri a šéf týmu (a poradce obou týmů Helmut Marko), HondaJet však bude sloužit potřebám obou stájí (předpokládám, že sponzor stáje Red Bull Racing Aston Martin nemá zájem na tom, aby jeho jezdci propagovali produkty Honda), popřípadě dalším aktivitám společnosti Red Bull. O místa na palubě asi bude bitka, protože HondaJet se vyrábí pouze v sedmi nebo osmimístné konfiguraci. Jakou z těchto verzí pořídil Red Bull, není známo.

Honda Aircraft Company vyrábí HondaJet od roku 2015 a v současnosti dodala zákazníkům „více než 155“ (nevím, proč neřekne přesné číslo) letadel. To je sice méně, než bylo plánováno (55-60 ročně), ale i tak je HondaJet nejprodávanějším bizjetem své kategorie.

Není to mimochodem poprvé, co má HondaJet něco společného s formulí 1 – inženýři, kteří vyvinuli proudový motor HF118 také navrhli design turbodmychadla pro loňský F1 motor RA619H Specifikace 3.