Nezařazené

Subaru Super AWD: Justy jako malý hot-hatch s technikou Toyoty!(?)

V zásadě jsou dva důvody, proč se Subaru stalo úspěšnou a respektovanou značkou – prvním je specializace na pohon všech kol a druhým svého času úspěšné působení v rallye. Už je to však hodně dlouho, co se modro-zlatá barevná kombinace proháněla po tratích rychlostních zkoušek. Ale má se to změnit!

Proslýchá se, že se Subaru vrátí v roce 2022 do WRC a že mu s návratem pomůže Toyota – loňský vítěz šampionátu jezdců. Návrat Subaru, interně označovaný Super AWD, podporuje prý i šéf Toyoty Akio Toyoda. Můžeme se zatím jen dohadovat, proč Toyota stojí o dalšího nebezpečného konkurenta, jemuž navíc ještě poskytne své know-how, ale věc se má nejspíš tak, že Toyota pojede WRC už jen příští rok nebo možná ještě ten následující, souběžně se Subaru a pak skončí a bude se věnovat už jen hypersportům WEC a Nascaru. To by asi dávalo největší smysl, ostatně podobným způsobem se svého času Audi postaralo o cenný triumf Bentleye v Le Mans.

Jenže Subaru údajně nepojede s klasickým hatchbackem, odvozeným od yarisu. A teď se bohužel zdroje trošku rozcházejí. Někteří tvrdí, že Subaru připravuje závodní auto z crossoveru Toyota C-HR a bude mít design konceptu Viziv Adrenaline, ale vypadá to spíš, že tato informace je nepřesná nebo možná přesněji řečeno zastaralaá. Takové auto by totiž bylo na WRC moc velké a tudíž nekonkurenceschopné (vzpomínáte na Octavii WRC? 😉 ). To je i důvod, proč Subaru už dlouho nepostavilo žádné WRC z modelu Impreza.

V současnosti to vypadá – a dávalo by to smysl i z pohledu sdílení techniky Yarisu WRC – že Subaru dostalo na hraní Toyotu Yaris Cross a právě z ní vytvoří WRC speciál s mírně vyšší stavbou karoserie, jako kdysi Suzuki SX4. A když už bude Subaru soutěžit s předělanou toyotou, není úplně vyloučené, že by mohlo začít prodávat vlastní produkční verzi Yarisu Cross – třeba jako novodobé justy. To koneckonců v minulosti také bylo suzuki a poté daihatsu… 😉 Subaru by si tak rozšířilo portfolio o dnes žádný crossover segmentu B. To už je ale jen moje úvaha, o tom zatím japonské zdroje mlčí. A když to domyslíme do důsledků, takový GR Yaris Cross, tedy pardon, GR Subaru Justy s technikou GR Yaris, to by mohlo být hodně zajímavé. 🙂

Jeden myslel na “Subaru Super AWD: Justy jako malý hot-hatch s technikou Toyoty!(?)

  • to je pekna uvaha… a dava i smysl… budu jim drzet palce.

Komentáře nejsou povoleny.