Novinky

Honda, Yamaha, Suzuki a Kawasaki spolupracují na nové technice

Japonské automobilky jsou sice nesmiřitelnými konkurenty, ale čas od času umí spojit síly, když se jedná o prosazení nějaké zásadní novinky. Toyota, Honda a Nissan takto společně budují v Japonsku vodíkovou infrastrukturu a vyvíjí akumulátory s pevným elektrolytem, nyní zřejmě vůbec poprvé spolupracují také výrobci motocyklů Honda, Yamaha, Kawasaki a Suzuki!

O co se tentokrát jedná? Tato čtveřice výrobců usoudila, že by bylo dobré, kdyby všechny jejich elektrické motocykly v budoucnu využívaly stejné vyměnitelné akumulátory, které by bylo možné prohodit ve specializovaných stanicích, kde se ty ponechané vybité nabijí a jsou následně k dispozici dalším zájemcům.

Testování tohoto systému, pojmenovaného e-Yan Osaka, bude probíhat v kampusu ósacké univerzity, kde vyroste několik stanic, které budou v provozu rok a poté bude vyhodnocena efektivita nových baterií a bude rozhodnuto, zda se projekt dovede do finální fáze. Motocykloví giganti samozřejmě potřebují nalákat a motivovat studenty k pořízení elektroskútrů, bez kterých by nebylo co testovat. 😉

Konsorcium neuvedlo k projektu žádné technické detaily, ale předpokládá se, že leaderem projektu je Honda, která má již vyvinuté výměnné akumulátory Mobile Power Packs pro elektroskútry PCX a Benly a ty budou pro projekt pravděpodobně použity.

Pokud zúčastněné značky usoudí, že je to dobrý nápad, jednalo by se o revoluci v jednostopé elektromobilitě, zajistila by totiž vlastně neomezený jízdní dosah motocyklů bez nutnosti výroby těžkých a drahých akumulátorů. Jako takový by se pak zřejmě rozšířil celosvětově a protože japonská Velká čtyřka představuje dominantní sílu na globálním motocyklovém trhu, mohly by se k iniciativě připojit i další výrobci.

Podobné sjednocení výměnných akumulátorů zvažovaly před lety i automobilky, ale v jejich případě by šlo o dost komplikované řešení, baterku do motocyklu lze odnést v jedné ruce, má kapacitu 20,8 Ah a skútr Honda PCX má s dvojicí akumulátorů v městském provozu udávaný dojezd 40 km.