Novinky

Mazda RX-9: sportovní kupé se blíží. Půjde po Nissanu 400Z

S novou generací sporťáku Mazda RX už jsme si všichni zkusili svoje. Snad kolem žádného jiného kupé se v posledních třech letech nedělo tolik kotrmelců, stojek a dalších akrobatických prvků. Nejdříve se zdálo téměř jisté, že bude a to dokonce s wankelem, pak že nebude vůbec, protože prioritu mají mainstreamové modely. Pak že bude, ale s normálním motorem a jestli si dobře pamatuji, naposledy nějaký šéfinženýr tvrdil, že vývojáři dělají vše proto, aby se rotační motor do RX vrátil.

Nejnovější informace, bohužel z neznámého zdroje, tvrdí, že nové RX je „blízko“. To znamená v horizontu, řekněme, tří-čtyř let(?). To je ta dobrá zpráva. Tou horší, jak asi tušíte, je wankel. Respektive jeho absence. Příští sporťák Mazdy prostě už bude mít konvenční řadový Skyactiv motor. Konkrétně šestiválcový, který Mazda v současnosti vyvíjí pro potřeby své a Lexusu (popřípadě Toyoty).

V tom případě je třeba se ptát, jestli se vůbec bude jmenovat RX (Rotary eXperimental). Ale zase si asi můžeme být jistí, že to bude designová paráda… 😉

Mazda6 Coupe sice nezní zrovna sexy, ale hirošimská značka má dost bohatou historii na to, aby si z ní vypůjčila některé označení, které evokuje rotační motor méně. Zákulisní informace dále tvrdí, že hlavním konkurentem nové Mazdy „RX“ bude Nissan 400Z a s tím souvisí i předpokládaný výkon řadového šestiválce, pravděpodobně též přeplňovaného. Teoreticky bude mazda konkurovat i Toyotě Supra, ale ta bude už v té době v poslední fázi existence, pokud už nebude produkce ukončena (a nástupce Toyota neplánuje).