Novinky

Infiniti Q60 Monograph: prototyp nové generace SUV

Sportovně-užitkové Infiniti Q60 už se prodává skoro 10 let, ale stále patří k nejúspěšnějším modelům automobilky. A mám všechny důvody se domnívat, že bude klíčovým autem i v budoucnu. Byl totiž představen koncept (nebo prototyp, chcete-li) nové generace Q60 Monograph. Je vyloženě radost se na něj dívat.

Infiniti jej popisuje jako „více než koncept nebo studie“, ale současně ve vyhýbá označení prototyp, které by značilo, že se vůz dostane do výroby jen s minimálními změnami. Ale jak se tak na Q60 Monograph dívám, není žádný důvod, proč ho nevyrábět tak, jak je. Design vypadá dokončený, bez nějakých „koncepčních“ kudrlinek, tvary jsou jednoduché, ale promyšlené, snad jen koncovky výfuku jsou trošku divočejší, než by bylo potřeba.

Z profilu a zadoboku mi Q60 trošku evokuje Range Rover, ale asi ne tak, aby bylo možné si oba konkurenty splést. Podobu interiéru si zatím luxusní značka Nissanu nechává pro sebe, což naznačuje, že na produkční model si ještě chvíli počkáme, odhaduji to tak na další rok. Ale zcela jistě bude mít i nadále tři řady sedadel.

K pohonu bude sloužit určitě přeplňovaný dvoulitr v proměnným kompresním poměrem VC-Turbo s výkonem 272 koní a točivým momentem 379 Nm, o dalších technických detailech ale můžeme zatím jen spekulovat. Vypadá to však, že minimálně co se designu týče, bude mít příští Q60 velké ambice.