Novinky

Mazda2: první informace o nové generaci

Současná generace malého hatchbacku Mazda2 už malinko přesluhuje, vyrábí se od roku 2014, stále se však prodává velmi dobře, dokonce zvládla být po jistou dobu Toyotou Yaris na americkém trhu. Ale nebojte se, nová generace se blíží. Co všechno o ní už víme?

Současná dvojka posloužila Toyotě, nová dvojka, která by měla být představena za rok (v září 2021), zase Toyotu využije. Dostane totiž významnou část techniky od současné Toyoty Yaris. Mazda2 využije platformu yarisu i jeho hybridní pohonný systém, ale s určitou výjimkou. Podobně jako Subaru, i Mazda si k elektrickému systému dodá vlastní spalovací motor.

Konkrétně se bude jednat o zmenšenou verzi benziňáku Skyactiv-X o objemu 1,5 l, takže dvojka patrně bude mít o poznání větší výkon (a točivý moment) díky přeplňování kompresorem – zcela v souladu s budovanou image prémiové značky. Teď hovoříme samozřejmě o top motorizaci, v nabídce budou i další pohonné jednotky, ty však zatím nebyly upřesněny.

Je samozřejmě také otázkou, jaké motory budou nabízeny v Evropě, s tímto hybridem ale určitě počítat můžeme. Hybridní Skyactiv-X 1.5 bude o necelý rok později (červen 2022) využívat také nový crossover CX-30.