Novinky

Subaru WRX a STI: nejnovější informace o nové generaci

V průběhu posledního roku jsme se loučili s aktuální generací Subaru WRX STI prostřednictvím různých speciálních edicí, ale to už je minulost, teď je třeba se soustředit na příchod nového WRX a STI. Ohledně těchto modelů se teď objevily nové informace, které úplně nesedí s tím, co se proslýchalo doposud, tak si je pojďme shrnout.

Zaprvé – představení nového WRX. Auto, které má být de facto sedan-verzí modelu Levorg (včetně interiéru), se na JDM představí za rok – v srpnu nebo září 2021 jako MY2022, tedy o téměř o půl roku později oproti původnímu plánu. Ačkoli se spekulovalo o tom, že WRX bude mít přifouknutý motor 1.5 Turbo, realita bude výrazně odlišná.

Nedostane totiž ani přeplňovaný dvoulitr, ale modifikovaný boxer FA24 2,4 l z modelu Ascent! Protože má Subaru v hledáčku Mercedes-AMG A 35, výkon se bude pohybovat kolem 300 koní, tedy na úrovni dosavadního STI! V nabídce však bude zřejmě pouze s převodovkou CVT. Tato konfigurace však víceméně vylučuje příchod do Evropy.

Na jaře 2022 se v Japonsku představí Subaru WRX STI a to se stejným motorem, ale výkonem na úrovni AMG A 45, tedy kolem 400 koní, tentokráte ovšem už s manuální převodovkou. Jestli Subaru bude k nám dovážet alespoň svůj sportovní topmodel, zatím není známo, ale mohlo by, už kvůli předpokládané absenci BRZ. Bude záležet jen na schopnostech ufinancovat jeho nadměrné emise…